Margherita, Funghi, Napoletana – poznaj typowe włoskie przepisy na pizzę!

Pizza jest jednym z najbardziej charakterystycznych i rozpoznawalnych włoskich dań. Cieszy się ogromnym uznaniem wśród Polaków, którzy chętnie zamawiają ten przysmak. I chociaż pizza serwowana w Białymstoku, Bydgoszczy czy Szczecinie występuje w wielu polskich odmianach, w każdej pizzerii można też wyróżnić kilka typowo włoskich rodzajów.

Pizza serwowana w Białymstoku i każdym innym polskim mieście zaskakuje oryginalnością oraz nietypowymi dodatkami. Poza klasycznym sosem pomidorowym, mozzarellą czy pieczarkami, królują u nas: kawałki kurczaka, kawałki mięsa wołowego, ananas, brokuły, szpinak, rukola, boczek, a nawet …. jajko sadzone. Tymczasem we Włoszech największą popularnością cieszą się zaledwie trzy główne odmiany: margherita, funghi i napoletana.

Różne dodatki – jedno ciasto

Niezależnie od tego, jakie dodatki wykładane są na drożdżowym spodzie, każda pizza bazuje na identycznym cieście. Tajemnicą jego chrupkości i miękkości jest przede wszystkim odpowiednia mąka, prawidłowy sposób wyrabiania ciasta oraz optymalna temperatura pieczenia.

Ciasto na pizzę powstaje wyłącznie z mąki 00. Dzięki temu nabiera ono charakterystycznej chrupkości na zewnątrz i lekkości w środki. Nie nasiąka przy tym sosem pomidorowym.

Składniki na ciasto:

  • 600 g mąki 00
  • 365 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek.

Odmierz 1/3 szklanki mąki i 1 łyżkę wody i umieść w misce. Wkrusz drożdże, dodaj cukier i wymieszaj. Rozczyn pozostaw do wyrośnięcia. Po ok. 15 minutach wsyp pozostałą część mąki oraz dodaj resztę składników. Całość wymieszaj bardzo dokładnie i wyrabiaj ciasto. Nie ugniataj go, lecz delikatnie ugniataj opuszkami palców. Gdy ciasto stanie się elastyczne i gładkie, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Po 2-3 godzinach ciasto przykryj folią spożywczą (zrób w niej dziurki) i umieść miskę w lodówce. Po 6-8 godzinach wyjmij i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.

Formuj koła o średnicy około 30 cm.

Przepis na sos pomidorowy

Każda pizza serwowana w Białymstoku czy innym mieście różni się smakiem. Różnica wynika nie tylko z innych receptur na ciasto, ale również odmiennych przepisów na sos pomidorowy. A jaki jest typowy sos do margherity?

Składniki:

  • 1 opakowanie passaty pomidorowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczka soli.

Przeciśnięty przez praskę czosnek przesmaż krótko na oliwie. Dodaj resztę składników i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 40 minut.

Dodatki mają znaczenie

O rodzaju i smaku pizzy decydują również dodatki. Będą się one różnić w zależności od tego, czy ma to być pizza funghi, czy napoletana.

  • Pizza napoletana

Znana również jako neapolitana, to połączenie klasyki i prostoty. Główne składniki to: pomidory San Marzano i mozzarella di bufala campana.

Warto podkreślić, że pizza napoletana występuje w trzech wariantach. Jednym z nich jest pizza margherita, która zawiera: pomidory, ser mozzarella, bazylię oraz oliwę z oliwek.

  • Pizza funghi

Pizza funghi to wzbogacona o pieczarki wersja margherity.

Chcesz przekonać się, jak smakuje klasyczna włoska pizza? Białystok, Warszawa, Łódź czy Kraków to miasta, w których działają najlepsze pizzerie.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *