Przepisy kulinarne na specjalne okazje

Boże Narodzenie, Walentynki czy impreza urodzinowa to tylko kilka z momentów, kiedy stoimy przed wyzwaniem przygotowania odpowiedniego menu. Specjalne okazje wymagają bowiem wyjątkowej oprawy – także tej kulinarnej. By zaskoczyć swoich bliskich lub znajomych, warto sięgnąć po przepisy kulinarne, które nadadzą ważnemu spotkaniu przy stole niepowtarzalnego charakteru. Jakie przepisy kulinarne polecamy? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!

 

Menu na specjalne okazje – o czym pamiętać?

Specjalne okazje to nie lada wyzwanie organizacyjne. Bez względu na to, czy czeka nas przygotowanie kolacji wigilijnej, romantycznej kolacji we dwoje czy urodzinowego przyjęcia – musimy zadbać o nie od a do z. Jednym z kluczowych zadań jest opracowanie menu, które przypadnie do gustu gościom zasiadającym przy stole. Czym kierować się przy jego układaniu? Przede wszystkim zadbaj o to, by serwowane dania były dość uniwersalne. Wykwintna kolacja nie musi sprowadzać się do podania owoców morza, za którymi nie każdy przepada. Dozą oryginalności możesz wykazać się podczas komponowania dań czy ich prezentacji na talerzu. Wygląd jedzenia podczas specjalnych okazji również ma ogromne znaczenie – w końcu wszyscy jemy oczami. Postaraj się więc, by twoje dania nie tylko zachwycały smakiem, ale i estetyką podania. Przepisy kulinarne na specjalne okazje dopasuj też do okazji i pory roku – na urodzinach dziecka podaj przekąski dla małych smakoszy, a podczas letniego przyjęcia w plenerze lekkie i orzeźwiające dania na zimno. Swój czas i energię oszczędzisz, wybierając przepisy kulinarne, których przygotowanie możesz zacząć dzień lub dwa wcześniej oraz te, które są szybkie w przyrządzeniu w dzień przyjęcia. Dzięki temu nie spędzisz całego wieczoru z kuchni zamiast z zaproszonymi gośćmi.

Sprawdzone przepisy kulinarne na wyjątkowe okazje

Do charakteru danej okazji dopasuj również wielkość menu. Jeśli organizujesz uroczysty obiad, podaj w jej trakcie: przekąski zimne i gorące, zupę, danie główne oraz deser z napojem. Na kolacji wystarczające będą zimne i gorące przekąski wraz z ciastem. Na małe przyjęcia możesz przygotować zimne lub gorące przekąski uzupełnione słodkim deserem. Poniżej znajdziesz sprawdzone przepisy kulinarne, które uświetnią ważne wydarzenia. Więcej inspiracji znajdziesz w serwisie kulinarnym.

Rozgrzewka na przyjęciu – krem kurkowy na winie

Potrzebne składniki:

500 g kurek
1 duża cebula
500 bulionu warzywnego
½ szklanki białego wytrawnego wina
oliwa z oliwek
gałka muszkatołowa
1-2 łyżki śmietany
pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Kurki oczyść, a cebulę pokrój w drobną kostkę. Na oliwie zeszklij cebulę, a następnie dodaj grzyby. Dopraw je solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Dolej wino i doprowadź całość do wrzenia. Dodaj bulion, wymieszaj i gotuj kolejne 10 minut na małym ogniu. Przed podaniem zupę udekoruj kleksem śmietany i posiekaną natką pietruszki.

W roli głównej – indyk w rozmarynie

Potrzebne składniki:

1 kg fileta z indyka
2 gałązki rozmarynu
3 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka suszonego rozmarynu
2 łyżki octu winnego
3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Umyty i wysuszony filet obtocz w marynacie z oleju, sosu sojowego, octu winnego, czosnku i rozmarynu. Mięso wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia za pomocą sznurka kuchennego zwiąż mięso i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Filet piecz około godzinę w 200 stopniach. Gotowe mięso pokrój na grube plastry i podawaj z dyniowym puree oraz sałatą.

Odświętny deser – czekoladowe fondue

Potrzebne składniki:

150 g gorzkiej czekolady
150 ml śmietanki 30 % lub 36 %
owoce – banany, truskawki, kiwi

Sposób przygotowania:

Połamaną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej ze śmietanką. Płynną masę przelej do naczynia do fondue z zapaloną pod nim świeczką, która utrzyma konsystencję czekolady. W słodkim sosie maczaj świeże owoce.

Polecamy: przepisy kulinarne W kuchni z Wedlem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *