Czy warto zainwestować w dzbankowe filtry do wody?

Działanie dzbanków filtrujących jest niezwykle proste, a ponadto są one dostępne różnych przedziałach cenowych. Można też liczyć na różnorodność modeli. Składają się one z pojemnika na wodę, filtra i pojemnika na przefiltrowaną wodę. W przypadku półtoralitrowych dzbanków już po kilku minutach można cieszyć się czystą wodą.

Dzbanki filtrujące wodę – czy to się opłaca?
Obecnie w sklepach dostępnych jest wiele rodzajów wkładów o zróżnicowanych kształtach i rozmiarach. Zadaniem każdego z nich jest poprawienie walorów smakowych i zapachowych oraz zmiękczenie wody, usunięcie z niej chloru i cząsteczek mechanicznych. Minusem jest to, że nie usuwają one bakterii i wirusów, a ponadto filtry trzeba regularnie wymieniać. Najczęściej wyposażone są we wkłady z węgla aktywnego i żywicę jonowymienna. Niektóre modele zawierają także wkłady wzbogacone w magnez.

Zaletą dzbankowych filtrów do wody jest to, że nie zajmują one dużo miejsca, oczyszczają wodę z kamienia, chloru, rdzy, pestycydów oraz wielu innych zanieczyszczeń mechanicznych i organicznych. Przefiltrowana przez nie woda nadaje się zarówno do przyrządzania posiłków, jak i do picia.

Najpopularniejsze domowe filtry do wody
W polskich gospodarstwach domowych najczęściej stosowanymi rodzajami filtrów do wody są:

1. Zmiękczacze wody
Dzięki stosowaniu zmiękczaczy wody można uchronić przez nadmiernym niszczeniem urządzeń AGD, skóry i włosów. Montuje się je zazwyczaj centralnie, jednakże w celu oczyszczenia wody ze szkodliwych związków chemicznych i organicznych, należy wyposażyć się dodatkowo we filtr węglowy czy też filtr dzbankowy. Zaletą zmiękczaczy wody jest to, że są one niemal bezobsługowe. Jedyne o czym należy pamiętać, to o sprawdzaniu poziomu soli.

2. Filtry węglowe
Filtry węglowe oczyszczają wodę zarówno z zanieczyszczeń mechanicznych, i chemicznych, jak również mikrobiologicznych. Są one zazwyczaj połączone z filtrami sedymentacyjnymi, a montuje się je w łazience bądź też kuchni. Dzięki filtrom węglowym możliwe jest poprawienie smaku, zapachu i koloru wody. Skutecznie uzdatniają wodę i usuwają chlor. Decydując się tego rodzaju filtry, należy pamiętać o regularnej wymianie wkładów węglowych czy sedymentacyjnych.

3. Odwrócona osmoza
Odwrócona osmoza doskonale oczyszcza wodę z wszelkich zanieczyszczeń i drobnoustrojów, dzięki czemu uzdatniona woda jest krystalicznie czysta. Minusem tego procesu jest jednak usunięcie minerałów, dlatego też warto zainwestować jednocześnie w mineralizatory, co niestety przyczynia się do zwiększenia zużycia wody. Co jakiś czas zachodzi również potrzeba wymiany półprzepuszczalnych membran, wkładów węglowych i sedymentacyjnych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *