Kup dobry boczek – oto przepis na prawdziwe angielskie śniadanie!

Porządnie i treściwie. Tymi słowami można podsumować typowe angielskie śniadanie. Zestaw złożony z jajek, fasolki z chrupiącym boczkiem wędzonym, rumianych tostów w towarzystwie mocnej kawy lub herbaty podbił cały świat. Jak je zrobić w domu?

Oto sprawdzony przepis na angielskie śniadanie z dobrym boczkiem. Najpierw kup boczek i pozostałe składniki, a potem krok po kroku przygotuj doskonałe śniadanie niczym u rodowitego Brytyjczyka.

Typowe angielskie śniadanie składa się z kilku dań. Na początek można podać szklankę świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego, następnie kawę, herbatę (z mlekiem). Zanim na stole pojawi się talerz z jajkami, bekonem, fasolką i tostami, wcześniej podawane są płatki z mlekiem. By zmniejszyć kaloryczność dania, można je przygotowywać bez tłuszczu na teflonowej patelni.

Gdzie zaopatrzyć się w dobry boczek? Oczywiście u specjalisty. Dobry boczek to przede wszystkim dobry surowiec użyty do jego produkcji– mówi Daniel Ratajczak z kaminiarz.pl. Wysoką jakość boczku – czy to wędzonego, czy też parzonego mogą zagwarantować czołowi jego producenci. Dlaczego? Ponieważ korzystają wyłącznie z wyselekcjonowanych dostawców wieprzowiny z całej Europy. – W naszej ofercie mamy kilka propozycji również dla fanów angielskiego śniadania. Mamy w ofercie no. boczek smażony CHIPS. To plastry boczku wstępnie wysmażone, co skraca czas przygotowania. To zupełna nowość na rynku. – dodaje D. Ratajczak (kaminiarz.pl).

Składniki:

2 łyżki oleju roślinnego

4 plastry bekonu

4 małe kiełbaski (mogą być frankfurterki)

400 g fasolki w sosie pomidorowym (może być z puszki)

4 tosty

4 jajka

Sól, pieprz do smaku

Wskazówka:

By wszystkie składniki dania były podawane w jednakowej temperaturze, dobrze jest wcześniej nagrzać piec do ok. 180 stopni (termoobieg). To dobry sposób na przechowanie np.: gotowych, gorących kiełbasek, w czasie gdy przygotowujemy pozostałe rzeczy.

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać boczek i podpiec go z obu stron na złoto. Wyłożyć na żaroodporny talerz i schować do nagrzanego piekarnika. Ponieważ piekarnik ma dość wysoką temperaturę, bekon jeszcze się podpiecze. W zależności od czasu przechowywania w piekarniku może być mniej lub bardziej chrupiący.
  2. Na tej samej patelni na małym ogniu podpiec kiełbaski przez ok. 10 minut. Dobrze jest nie skracać tego czasu, by kiełbaski nabrały aromatu smażonego wcześniej boczku.
  3. W tym samym czasie otworzyć puszkę z fasolką, wyłożyć do małego garnka, podgrzać. Często mieszać, bo ziarna fasoli łatwo przywierają do spodu.
  4. Gdy kiełbaski są gorące, można je na chwilę odłożyć na wyłożony bibułą talerz, by odsączyć tłuszcz. Następnie najlepiej również włożyć je do piekarnika, by nie ostygły.
  5. Włożyć tosty do tostera, podpiec na złoto. Pokroić na trójkąty. Trójkątny kształt tostów jest typowy dla angielskiego śniadania. Kto lubi, może je posmarować masłem.
  6. Wyczyścić patelnię. Najszybciej przetrzeć ją papierowym ręcznikiem kuchennym.
  7. Na patelnię dodać odrobinę oleju, dobrze rozgrzać, wbić jajka. Przykryć pokrywką. Smażyć przez ok. 6-8 minut w średniej temperaturze według upodobań, by żółtko było bardziej ścięte lub lejące.
  8. Wszystkie składniki wyłożyć na ogrzany wcześniej talerz. Dołożyć tosty. Podawać od razu.

Angielskie śniadanie to sposób na udany dzień! Jest treściwe, daje dużo energii do pracy i, co najważniejsze, jest smaczne. Jego sekretem są jednak składniki – przede wszystkim świeży i dobry boczek, który nadaje niepowtarzalnego smaku całej kompozycji. Warto zatem poszukać taki w naszych, polskich sklepach.

classic english breakfast on rustic table top served with orange juice
classic english breakfast on rustic table top served with orange juice

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *