Krótki poradnik grillowania

Mięso to podstawa udanego grilla. Postaw na samodzielnie przygotowane dipy i sosy, aby podkręcić wspaniały smak i aromat przyrządzonych na ruszcie potraw. Zaskocz towarzystwo wątróbkowymi szaszłykami lub przypieczonymi na złoto dzwonkami karpia.

Salsy, dipy, sosy

Przepisy na grilla warto urozmaicać. Wyjątkowy smak potraw z grilla dopełnią aromatyczne sosy. Eksperymentujmy z posiadanymi składnikami. Śmiało używajmy miodu, wędzonej papryki, octu, piwa, wina, musztardy, jogurtu naturalnego, świeżych ziół

Szaszłyki mięsno-warzywne

Mięsem, które warto wykorzystać, przygotowując szaszłyki jest karkówka – mięso pochodzące z karku wołowego, wieprzowego lub baraniego. Na patyk warto nakładać naprzemiennie mięso, cebulę, żółtą i zieloną paprykę oraz pieczarki.

Szaszłyki mięsno-owocowe

Ciekawe w smaku są połączenia mięsa z owocami. W ten sposób można połączyć np. pierś z kurczaka z brzoskwiniami, polędwicę wieprzową z jabłkiem lub ananasem, a karkówkę i wędzony boczek ze śliwką. Pierś z indyka smakuje wybornie w owocowej salsie – z awokado, mango, jogurtu naturalnego, soku z cytryny i pieprzu.

Nietypowe szaszłyki

Warto poświęcić czas na przygotowanie nietypowych potraw z grilla. Do takich dań zaliczają się krewetkowe szaszłyki – krewetki królewskie zostawia się w skorupce, marynuje, a następnie nakłada na wykałaczki. Wyjątkowo smakują i wyglądają sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym (pierś z kurczaka moczy się w marynacie z miodu, sosu sojowego, oleju sezamowego, imbiru, czosnku, chilli i kolendry).

Grill węglowy a grill elektryczny

Grille węglowe są najchętniej wybieranymi przez Polaków urządzeniami do grillowania na świeżym powietrzu. Ich największą zaletą jest niezależność od sieciowych źródeł energii. Niektóre grille węglowe wyposażone są w pokrywę, dzięki czemu szybciej przygotowuje się potrawy (nie są też przesadnie wysuszone). Ten rodzaj grilla jest bardziej czasochłonny niż inne urządzenia, ponieważ wymaga samodzielnego rozpalania i podtrzymywania paleniska oraz doglądania przekąsek. Z kolei urządzenie elektryczne umożliwia przygotowanie smakowitości bez dymu, który może być uciążliwy np. dla sąsiadów. Grille dwustrefowe umożliwiają przyrządzanie potrawy z dwóch stron jednocześnie, jednostrefowe – posiadają jedną powierzchnię do obróbki cieplnej. Grill elektryczny ma tę wadę, że musi być postawiony blisko źródła zasilania.

grilled-meats-371213_1920

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *