Zdrowe grillowanie

Sezon letnich spotkań przy grillu trwa w najlepsze. Na przestrzeni lat ta forma przygotowywania posiłków na świeżym powietrzu cieszy się nieustającą popularnością. Nic dziwnego, to przecież doskonały sposób na wspólny obiad lub kolację z przyjaciółmi, nie bez znaczenia pozostaje także wymiar zdrowotny: przygotowanie potraw grillowanych nie wymaga nadprogramowego dodawania tłuszczu, a więc jest dużo zdrowsze i mniej kaloryczne. Z drugiej strony nie każdy wie, że niepoprawne rozpalenie grilla, przygotowanie mięsa i kilka innych czynników może uczynić tę formę przygotowania jedzenia szkodliwą dla zdrowia.

Jak przygotować grilla?

Dość istotną kwestią jest rozpalenie grilla. Wybierając paliwo najlepiej decydować się na drewno drzew liściastych lub węgiel drzewny. Żywica i olejki eteryczne zawarte w drzewach iglastych w procesie spalania zamieniają się w mocno toksyczne związki. Najlepszą rozpałką jest zwykły, niezadrukowany papier. Szczególnie istotną kwestię stanowi przede wszystkim zachowanie odpowiedniej higieny – nawet gotując w plenerze warto pamiętać o wcześniejszym przemyciu rusztu, by usunąć ewentualne resztki tłuszczu i pokarmu z poprzedniej imprezy.

Odpowiednie grillowanie gwarancją zdrowego posiłku

Dysponując dobrze przygotowanym grillem, odpowiednią podpałką oraz rodzajem paliwa warto skupić się na szczególnej kwestii – jedzeniu. Do grillowania warto wybierać mięso lub produkty, które można na nim szybko przygotować. Skutecznym sposobem jest „wrzucanie na ruszt” mięsa marynowanego lub wcześniej podpieczonego. Nigdy za to nie należy grillować zimnych produktów (warto je wyjąć z lodówki co najmniej na pół godziny przed grillowaniem), a już szkodliwym dla zdrowia może być przyrządzanie posiłku z nie do końca rozmrożonego mięsa. Smaku doda przyprawienie surowego jeszcze jedzenia mieszanką ulubionych ziół, co zapewni niepowtarzalny aromat i dodatkowe korzyści zdrowotne. Aby uniknąć skapywania tłuszczu na rozżarzone węgle należy używać specjalnych tacek do grillowania.

Co grillować?

Najważniejszym aspektem zdrowego grillowania jest oczywiście to, co „wrzucamy na ruszt”. W trosce o zdrowie warto postawić na mięso drobiowe: kurczaka lub indyka oraz wszelkiego rodzaju ryby. Odpowiednio doprawione mogą stać się nie tylko pełnowartościowym, ale również wyjątkowo smacznym posiłkiem. Coraz większą popularnością cieszy się również grillowanie warzyw. W tej roli idealnie sprawdzają się cukinia, papryka, pieczarki, cebula oraz kukurydza, fasolka szparagowa i pomidory. Poniżej prosty przepis na grillowanego kurczaka z gruszkami i oscypkiem.

Grillowane filety z kurczaka z gruszkami i serem oscypek podane z emulsją z pietruszki i orzechów włoskich

Składniki (dla 4 osób):
4 piersi z kurczaka
4 marynowane gruszki w syropie pokrojone w cząstki
100 g tartego sera oscypek
1 opakowanie Mieszanki sałat Fit&Easy Weekend

Sos:
100 ml Oliwy z oliwek
1 pęczek natki pietruszki
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka miodu
Sok z cytryny do smaku
1 łyżeczki chili pieprz cayenne
Sól, grubo mielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:
Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować blenderem i doprawić do smaku. Każdą pierś z kurczaka natrzeć ulubioną mieszanką ziół oraz przypraw i opiec na grillu. Soczystego kurczaka pokroić w paski i w misce połączyć z sałatami, gruszką i oscypkiem. Przed podaniem polać przygotowanym wcześniej sosem.

Organizując grillowaną ucztę, nie możemy zapomnieć o dodatkach. Najlepszym rozwiązaniem będą różnego typu sałatki ze świeżych warzyw. W upalne dni warto zrezygnować z tradycyjnej ziemniaczanej, która jest dość ciężka, a jej przygotowanie zabiera sporo czasu. Najlepszą opcją będą lekkie sałatki na bazie świeżych warzyw, które dzięki obecności błonnika dodatkowo pomogą uniknąć niekomfortowego uczucia ciężkości. Biorąc pod uwagę czas, jaki poświęcamy na przygotowanie mięs i warzyw na grilla warto sięgnąć po gotowe mieszanki sałat. W takiej sytuacji produkty Fit&Easy są świetnym rozwiązaniem – wystarczy wysypać zawartość opakowania, skropić cytryną i nasza porcja zdrowia jest gotowa w mniej niż 5 minut.

Jeśli jednak chcemy urozmaicić nasze grillowe menu lub gościć będziemy osoby, które nie jedzą mięsa, a podanie im standardowych, pieczonych warzyw wydaje nam się mało kreatywne, warto zastanowić się nad przygotowaniem smacznej sałatki na bazie grillowanej papryki lub cukinii. Poniżej przedstawiamy ciekawy przepis, na sałatkę warzywną, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia:

Sałatka z grillowanymi warzywami

Składniki (na 2 osoby):
1 opakowanie Mieszanki sałat Fit &Easy Party
1 duża pomarańczowa papryka
1czerwona cebula
1 cukinia
20 dag pieczarek
1 ząbek czosnku
Świeże liście oregano
Ser typu parmezan w kawałku
Przyprawy do smaku: sól morska, zioła prowansalskie
Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek wymieszaj z 1 łyżeczką musztardy

Przygotowanie:
Warzywa i pieczarki umyj, osusz i pokrój w plastry. Wstaw na grilla i przypraw do smaku. Na talerz wyłóż sałatę, polej przygotowanym sosem i dodaj grillowane warzywa i pieczarki. Całość posyp startym parmezanem i udekoruj listkami oregano.

Więcej smacznych i prostych przepisów na sałatki i zdrowe dania z grilla znajdziesz na www.fitandeasy.pl.

143886853038855700

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *