Tort Pavlovej z malinami – przepis

Torty to kwintesencja wypieków. Pierwsze powstały we Włoszech, do Polski najprawdopodobniej sprowadziła je na swój dwór królowa Bona. Dzisiaj stanowią o kunszcie cukiernika: są pracochłonne, pięknie ozdobione, fantazyjne i przede wszystkim przepyszne. Mimo upływu lat, nieodmiennie podawane są na szczególne okazje, chcąc podkreślić wyjątkowość uroczystości – takich, jak urodziny, ważne rocznice czy Walentynki. Bywają także wersje personalizowane, wręczane jako nietypowy prezent.

Ze względu na czas, jaki trzeba poświęcić na ich przygotowanie, często przepis na tort zostawia się w rękach doświadczonych cukierników i…utalentowanych mam.

Czekoladowy tort Pavlovej z malinami

Przygotowując się do upieczenia tortu bezowego możesz podzielić pracę na dwa dni. Zacznij od krążków bezowych – będą stanowić podstawę ciasta, a przez noc przechowasz je w lodówce .

Bezy kakaowe:

  • 6 jajek (potrzebne będą jedynie białka)
  • 400 g cukru pudru
  • 2 łyżki klasycznego kakao
  • 1,5 soku z cytryny
  • Szczypta soli
  • Papier do pieczenia i ołówek

Nadzienie i dekoracja:

  • Maliny 500 gramów (świeże oraz w postaci frużeliny lub domowego dżemu)
  • Śmietana 30% 400 ml
  • Serek mascarpone 500 gramów
  • Wiórki czekoladowe (opcjonalnie)

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Na blasze wyłóż papier do pieczenia i narysuj dwa podobne okręgi o średnicy mniej więcej 20-22 centymetrów. Oddziel białka od żółtek i ubij je mikserem na pianę. Stopniowo dodawaj zmielony cukier. Kiedy jesteś pewnien, że są już wystarczająco sztywne, powoli dodaj sok z cytryny i kakao. Konsystencja masy powinna być jednolita, bez widocznych dużych grudek. Wyłóż ją na papierowe okręgi i nadaj pożądany kształt łyżką. Dobrze, gdy w środku ciasta będzie mniej, a po bokach i przy krawędziach – więcej. Włóż bezy do piekarnika i zmniejsz temperaturę do 100 stopni. Piecz przez mniej więcej godzinę, ale cały czas kontroluj, czy bezy nie przypiekają się zbyt mocno. Gotowe powinny być kruche, popękane z zewnątrz i lekko ciągnące się w środku.

Tort powinno się składać nie wcześniej niż na 40 minut przed podaniem – po tym czasie może wyglądać mniej imponująco.

Mocno schłodzoną śmietanę (powinna przez co najmniej kilka wcześniejszych godzin znajdować się w lodówce) ubij, po czym wymieszaj z serkiem mascarpone. Nie musisz dodawać cukru, gdyż same bezy będą wystarczająco słodkie. Połowę masy rozsmaruj na blacie bezowym. Dołóż odrobinę dżemu lub frużeliny i na to nałóż kolejny krążek. Aby uzyskać drugą warstwę, powtórz powyższe czynności dla każdej kolejnej warstwy. Górę tortu dodatkowo udekoruj świeżymi malinami i wiórkami czekoladowymi.

Do krojenia potrzebować będziesz dużego, ostrego noża, najlepiej z piłką.

Smacznego!

pastries-607989_640

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *