Chińskie danie jednogarnkowe

Ciekawy, orientalny smak bez kupowania wyrafinowanych składników? To możliwe. Wypróbuj przepis na chińskie danie jednogarnkowe!

Chińskie danie jednogarnkowe – składniki

  • 2 papryki czerwone,
  • 1 duży por,
  • 10-12 sztuk średnich lub dużych pieczarek,
  • 3 średnie marchewki,
  • pierś z kurczaka – 1 kg,
  • sos sojowy – 10 łyżek,
  • kolendra – kilka listków,
  • korzeń imbiru – 5 cm,
  • opcjonalnie: sos ostrygowy – 5 łyżek,
  • opcjonalnie: papryczka jalapeno – 1/4 lub 1/2.

Chińskie danie jednogarnkowe – przepis

  1. Pierś z kurczaka umyć, oczyścić, pokroić w cienkie i krótkie paski. Podsmażyć na patelni z dodatkiem sosu sojowego (5 łyżek). Przełożyć do dużego garnka, dolać resztę sosu sojowego (lub sos ostrygowy).
  2. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w krótkie słupki dodać do garnka.
  3. Marchew umyć, obrać, pokroić w krótkie słupki, dodać do garnka.
  4. Pieczarki umyć, obrać, pokroić w plasterki, dodać do garnka.
  5. Por umyć, pokroić drobno (białą część) i dodać do garnka.
  6. Całość dusić na mały ogniu, aż składniki będą miękkie.
  7. Dodać starty imbir i liście kolendry (oraz ewentualnie paprykę).

Smacznego 🙂

Chińskie danie jednogarnkowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *