Przepyszne jabłka w wersji dla łasuchów

Korzyści zdrowotne wynikające z jabłek są ogromne, poza tym któż nie przepada za smakiem świeżo zerwanych jabłek lub zapachem ciepłej szarlotki jesienią? Wszyscy kochamy jabłka pod każdą postacią – od tych surowych, przez ciasto z jabłkami aż po soki, jednak rzadko zastanawiamy się jak to się dzieje, że do naszych domów trafia przepyszne czerwone, żółte albo zielone jabłuszko…

Na wiosnę, jabłonie są pełne kwitnących kwiatów. Jesienią, kwiaty zaczynają spadać i owoce zaczynają rosnąć. Właściciele sadów każdego roku dbają mocno o to, by uprawy były jeszcze bardziej obfite – za pomocą właściwego zapylania i nawożenia. Uważa się, że Rzymianie byli pierwszymi, którzy uprawiali najwcześniejszą wersję jabłek, które były małe i nie smakowały zbyt dobrze, a dziś istnieje ponad 7500 przepysznych odmian owoców na całym świecie.

Istnieje wiele korzyści zdrowotnych wynikających z regularnego spożywania jabłek. Na przykład, zawierają duże ilości witamin i minerałów, które wzmacniają krew. Skórka jabłka zawiera pektynę, a ta z kolei może pomóc usunąć toksyczne substancje z organizmu poprzez dostarczanie kwasu galakturonowego. Każda szanująca się Pani domu powinna zatem mieć swój ulubiony przepis na ciasto z jabłkami, by móc raczyć nim swoich gości, a najlepiej wszystkich domowników – i to bez okazji! Poniżej składniki, które pomogą stworzyć jedną z najpyszniejszych wersji jabłecznika.

Oto one:

  • mąka
  • cukier puder
  • masło
  • sól
  • białka
  • cukier
  • żółtka
  • śmietanka kremówka
  • cynamon
  • i oczywiście – jabłka!

 To przepyszna lekka wersja szarlotki. Co ważne, ten przepis na ciasto z jabłkami jest na tyle prosty i uniwersalny, że nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, by wyszło wyśmienite danie. Poza tym, jak widać – składniki potrzebne do stworzenia tego ciasta są to produkty, które praktycznie ma się zawsze w kuchennych szafkach i lodówce, dzięki temu – możesz przyrządzić tą pyszną szarlotkę, jak tylko Ciebie lub kogoś z Twoich bliskich najdzie ochota na coś słodkiego. Idealnie pasuje do kawy bądź herbaty, no i – to przekąska, która jest naprawdę zdrowa!

fot. net_efekt Flickr.com Creative Commons
fot. net_efekt Flickr.com Creative Commons

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *