Łosoś w szynce parmeńskiej pieczony z warzywami

Łosoś w szynce parmeńskiej – to brzmi typowo po męsku. Chyba żadna kobieta nie wpadnie na pomysł, żeby zawijać rybę w szynkę;)

Łosoś w szynce parmeńskiej pieczony z warzywami – składniki:

  • łosoś (250-300 g)
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • cukinia
  • 2 papryki w różnych kolorach
  • pomidor
  • cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa lub olej do smażenia
  • oregano, zioła prowansalskie (lub inne zioła, które lubicie)
  • sól, pieprz

Łosoś w szynce parmeńskiej pieczony z warzywami – przygotowanie:

  1. Łososia umyć i pokroić na kawałki. Każdy kawałek owinąć plastrem szynki parmeńskiej.
  2. Cukinię obrać i pokroić w kostkę.
  3. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę.
  4. Pomidora umyć i pokroić w kostkę.
  5. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  6. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę.
  7. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę lub olej, podsmażyć cebulę z czosnkiem i dodać cukinię oraz paprykę. Chwilę podsmażać.
  8. Po 2-3 minutach dodać do patelni pomidora, przyprawić solą, pieprzem, oregano i ziołami prowansalskimi. Smażyć aż cukinia i papryka będą miękkie.
  9. Zawartość patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  10. Na warzywa położyć łososia.
  11. Piec przez 20 minut w temperaturze 190 stopni (ja mam piekarnik z termoobiegiem).

Smacznego:)

 Łosoś w szynce parmeńskiej pieczony z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *