Śledź z ananasem i orzechami

Śledź z ananasem i orzechami to jedna z moich ulubionych sałatek. Jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Do tego nie psuje się szybko, więc nawet jeśli zostanie po imprezie, może być konsumowana przez resztę weekendu;)

Sałatkę śledziową z ananasem i orzechami można też śmiało podawać na świąteczny stół, zawsze to jakieś urozmaicenie dla tradycyjnego śledzika z cebulką;)

Śledź z ananasem i orzechami – składniki

  • paczka śledzi w oleju (ja kupuję Lisnera, zawsze są 3 filety),
  • puszka anansa,
  • garść ładnych orzechów włoskich,
  • majonez,
  • jogurt naturalny,
  • pieprz.

Śledź z ananasem i orzechami – przygotowanie

  1. Śledzie opłukać dokładnie z oleju, wysuszyć, pokroić w drobną kostkę.
  2. Ananasa odsączyć, pokroić w drobną kostkę.
  3. Orzechy oczyścić z czarnych elementów, pokroić drobno.
  4. Połowę jogurtu wymieszać z trzema łyżkami majonezu. Popieprzyć do smaku.
  5. Wszystkie składniki wsypać do miski i wymieszać z sosem.

Smacznego:)
Śledź z ananasem i orzechami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *