Idealna zupa krem

Polacy lubią jeść zupy. Jeśli, jednak znudzi się nam klasyczna, wodnista konsystencja z dodatkami warto postawić na coś nowego – na zupę krem.

Czym tak naprawdę jest?

Zupa krem to klasyczny wywar z warzyw, które podajemy nie w postaci całej, ale zmiksowanej. Idealna zupa krem powinna być jedwabista i delikatna w smaku. Najgorszą wpadką związaną z tym daniem są grudki i niewłaściwie zmiksowane warzywa. Przez nie danie całkowicie traci swój urok.

Najpopularniejsze zupy krem

Pierwszym warzywem, idealnie nadającym się na zupę krem jest dynia. Warto podsmażyć ją na patelni z dodatkami takimi jak czosnek i cebula, a następnie dodać całość do gotującego się bulionu. Kiedy warzywa staną się miękkie należy je zmiksować i doprawić według uznania. Dynia, jako jesienne warzywo, świetnie komponuje się na przykład z imbirem.

Kolejna, bardzo smaczna zupa krem charakteryzuje się zielonym kolorem i delikatnym smakiem wydobywanym z gotowanych brokułów. Samo przyrządzenie zupy odbywa się jak w każdym innym przypadku. Do tego typu dania warto dodać jednak ser pleśniowy, gorgonzola lub lazur. Podkreśli i uwydatni on smak brokułów.

Bardzo smaczna zupa krem powstaje również z selera naciowego i pora, który ze względu na dość ostry smak idealnie zastępuje cebulę. Zupę podobnie jak w poprzednich wersjach rozpoczynamy od przesmażenia na oliwie wszystkich warzyw. W czasie smażenia warto dodać do nich przyprawę curry oraz natkę pietruszki. Po ugotowaniu zaprawiamy zupę łyżką śmietany.

Jak podawać zupy krem?

Delikatne zupy jarzynowe warto przybrać grzankami o różnych smakach, serkiem topionym lub śmietaną.

Zupa krem z resztek?

Brzmi dość niesmacznie, ale to możliwe. Zupę krem można przygotować również z gotowanej poprzedniego dnia zupy kalafiorowej. Rozgotowane warzywa świetnie nadają się do zmiksowania. Można je dodatkowo doprawić i podać w całkiem nowej formie. Taka zupa ze względu na czas „odstania” będzie znacznie smaczniejsza niż gotowana na świeżo.

Jeśli masz ochotę na zupę krem, poszukaj przepisów na portalu winiary.pl: http://www.winiary.pl/przepisy.aspx/2/zupy

Zupa - fot. bob judge - flickrc.om

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *