Brzuch pieczony na ostro
Brzuch pieczony na ostro to znakomita, smaczna domowa wędlina i jednocześnie proste danie obiadowe. Zastosowania można mnożyć, bo smakuje wyśmienicie;)
Brzuch pieczony na ostro – składniki
- 0,5 kg brzucha
- 2 cebule
- kilka ząbków czosnku
- płaska łyżeczka chili pieprzu cayenne
- łyżka oregano
Brzuch pieczony na ostro – przygotowanie
- Cebulę pokroić na drobne kawałki.
- Mięso oczyścić z chrząstek, włożyć do naczynia żaroodpornego i dokładnie posmarować oliwą.
- Czosnek obrać, wycisnąć przez prasę, wsmarować w mięso.
- Mięso posypać pieprzem chili cayenne i oregano, dokładnie wsmarować.
- Do naczynia żaroodpornego z mięsem wlać szklankę wody i wsypać cebulę (na i wokół mięsa).
- Piec przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, potem 10 minut w 180 stopniach.
Można podawać na zimno i na ciepło. Smacznego:)