Brzuch pieczony na ostro

Brzuch pieczony na ostro to znakomita, smaczna domowa wędlina i jednocześnie proste danie obiadowe. Zastosowania można mnożyć, bo smakuje wyśmienicie;)

Brzuch pieczony na ostro – składniki

  • 0,5 kg brzucha
  • 2 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • płaska łyżeczka chili pieprzu cayenne
  • łyżka oregano

Brzuch pieczony na ostro – przygotowanie

  1. Cebulę pokroić na drobne kawałki.
  2. Mięso oczyścić z chrząstek, włożyć do naczynia żaroodpornego i dokładnie posmarować oliwą.
  3. Czosnek obrać, wycisnąć przez prasę, wsmarować w mięso.
  4. Mięso posypać pieprzem chili cayenne i oregano, dokładnie wsmarować.
  5. Do naczynia żaroodpornego z mięsem wlać szklankę wody i wsypać cebulę (na i wokół mięsa).
  6. Piec przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, potem 10 minut w 180 stopniach.

Można podawać na zimno i na ciepło. Smacznego:)

Brzuch pieczony na ostro - domowa wędlina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *