Sałatka makaronowa z krewetkami i sosem majonezowo-ketchupowym


Sałatka makaronowa z krewetkami i sosem majonezowo-ketchupowym to dobra propozycja dla osób, które nie są oswojone ze smakiem owoców morza. W sałatce czuć delikatne mięso krewetek, ale nie jest ono dominujące.

Sałatka makaronowa z krewetkami – Składniki

  • 200 g makaronu
  • 200 g krewetek
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • 4 małe ogórki konserwowe
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • łyżka oleju
  • sól

Sos majonezowo-ketchupowy

  • 2 sosy czosnkowo-ziołowe „z papierka”
  • 6 łyżek wody
  • 4 łyżki ketchupu
  • 4 łyżki majonezu

Sałatka makaronowa z krewetkami – Przygotowanie

  1. Makaron ugotować w wodzie ze szczyptą soli i łyżką oleju.
  2. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę.
  3. Krewetki pozbawić odwłoków, pokroić w kostkę, usmażyć na maśle z czosnkiem.
  4. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
  5. Ogórki pokroić w kostkę.
  6. Makaron, krewetki, paprykę i ogórki wsypać do salaterki.
  7. Sosy czosnkowo-ziołowe wymieszać z wodą, potem dodać ketchup i majonez i dokładnie wymieszać.
  8. Sałatkę wymieszać z sosem.

Smacznego:)

Sałatka makaronowa z krewetkami i sosem majonezowo-ketchupowym

Sałatka makaronowa z krewetkami i sosem majonezowo-ketchupowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *