Makaron po meksykańsku

Makaron po meksykańsku – szybki, prosty i smaczny.

Prosty makaron po meksykańsku – składniki:

  • przecier pomidorowy Pudliszki (lub koncentrat pomidorowy Pudliszki + szklanka zimnej wody)
  • 6 frankfurterek parzonych z Lidla
  • 3 małe papryczki chili
  • puszka czerwonej fasoli
  • dwie garście makaron
  • szczypta rozmarynu
  • łyżka oleju
  • pieprz, sól

Zamiast frankfurterek parzonych możecie oczywiście dać dowolną wędlinę. Jeśli będzie bardzo chuda warto do smażenia użyć trochę masła. Zamiast papryczek chili można po prostu posypać sos ostrą przyprawą.

Szybki makaron po meksykańsku – przygotowanie:

  1. Papryczki chili umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić drobno.
  2. Frankfurterki pokroić na małe kawałki.
  3. Fasolę odcedzić.
  4. Do wrzącej, osolonej wody wrzucić makaron. Dolać łyżkę oleju.
  5. Frankfurterki podsmażyć na patelni.
  6. Dodać na patelnię przecier pomidorowy (lub koncentrat pomidorowy Pudliszki i szklankę zimnej wody), fasolę, papryczkę chili, popieprzyć, posolić, posypać rozmarynem. Smażyć na małym ogniu mieszając.
  7. Gdy makaron się ugotuje odcedzić i wrzucić na patelnię. Wymieszać dokładnie.

Smacznego:)

 

Szybki i prosty makaron po meksykańsku

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *