Śledź w bunkrze

Śledź miał być pod pierzynką, ale w miarę jak go robiłem zwiększałem ilość kolejnych składników (no bo jak to, tylko tyle cebulki… itd.), aż w końcu śledzik znalazł się w… bunkrze.

Składniki

  • 1 paczka filetów śledziowych (ja kupiłem Lisnera, w paczce trzy filety).
  • 6 jajek,
  • 30 dag żółtego sera,
  • 4 średniej wielkości cebule,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • 6 łyżek majonezu,
  • 1 mały jogurt naturalny,
  • pieprz, sól.

 

Przygotowanie

  1. Śledzia umyć, wysuszyć, pokroić w niewielkie kawałki.
  2. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek, pokroić drobno.
  3. Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę.
  4. Ser żółty zetrzeć na tarce.
  5. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, posolić i popieprzyć do smaku.
  6. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę.
  7. Składniki układać warstwami w salaterce lub na długim talerzu: śledzia, cebulkę, ogórka, jajka, sos majonezowy, ser żółty.

Smacznego:)

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *