Sałatka caprese – wersja hardcore’owa

Sałatkę caprese robią wszyscy na każdą imprezę. Wersji hardcorowej nie spotkałem jeszcze nigdzie, dlatego polecam ją jako urozmaicenie tematu.

Na początku każdy podchodzi do niej jak pies do jeża, ale gdy pierwsza osoba się odważy, potem następne ustawiają się w kolejce:) Przepis na nią pożyczyłem z telewizorni, od jakiegoś Gordona Ramsey’a czy tam innego Jamiego Olivera… raczej chyba od tego drugiego.

Składniki

  • paczka sera mozarella,
  • paczka papryczek chili (najlepiej kolorowych),
  • kilkanaście kropel oliwy,
  • kilkanaście kropel soku z cytryny,
  • bazylia,
  • pieprz.

>> Lubisz chili? Sprawdź dietę 3d chili [ZASADY, JADŁOSPIS]

Przygotowanie

  1. Mozarellę kroimy na kawałki i rozsypujemy na dużym talerzu.
  2. Papryczki chili kroimy na krótkie paski (wcześniej pozbawiając pestek i innych wnętrzności) i posypujemy mozarellę. Wersja dla bardziej zaawansowanych: papryczki ponakłuwać widelcem, włożyć w ogień (np. palnik gazowy), poczekać aż skórka sczernieje, włożyć do miski, przykryć folią, poczekać aż folia zaparuje, wyjąć z miski, zdjąć skórkę (dzięki poprzednim zabiegom powinno pójść bardzo łatwo, mnie akurat nie poszło;) ), rozkroić, usunąć pestki, posiekać i posypać mozarellę.
  3. Wszystko posypujemy bazylią, pieprzem i kropimy oliwą oraz sokiem z cytryny.

Smacznego:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *