Łosoś pieczony z czerwonym pesto

Łosoś znakomitą rybą jest;) Generalnie jadałem go zawsze w tej samej formie – upieczonego i posypanego ziołami. Jak się okazało warto jednak z łososiem poeksperymentować, bo z czerwonym pesto smakuje znakomicie:)

Jest to przepis zaczerpnięty ze strony Lidl.pl. Zaletą przepisów stamtąd jest to, że przeważnie wszystkie składniki można dostać w ich sklepach, które odwiedzam często, m.in. ze względu na pyszne croisanty.

Składniki

  • 1/2 kg świeżego fileta z łososia,
  • 1 słoiczek czerwonego pesto (5 łyżek),
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • sól, pieprz.

 

Przygotowanie

  1. Łososia myjemy, kroimy na spore kawałki (takie jakby kotlety;) ), układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą i pieprzem.
  2. Do miseczki wkładamy 5 łyżek pesto, 3 łyżki śmietany, posiekaną bazylię, solimy, pieprzymy, mieszamy i kładziemy na kawałki łososia.
  3. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, solimy, pieprzymy, (ja jeszcze posypałem parmezanem), układamy między kawałkami łososia. Można jeszcze obsypać teraz całość listkami bazylii.
    W tym momencie sytuacja powinna przedstawiać się następująco:
  4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 20-25 minut. Ja mam piekarnik z termoobiegiem.

Ja podałem tę potrawę z frytkami.

Smacznego:)

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *