Sałatka z roszponką i serem camembert

Sałatka z roszponką i serem camembert, moim zdaniem znakomicie nadaje się do obiadu. Oczywiście jest bardziej pracochłonna niż sałata z sosem z torebki, ale myślę że warto.
Można np. oddelegować do wykonania jej jednego z domowników i problem czasochłonności sam się rozwiąże;)

 

Składniki

  • 1/2 opakowania roszponki,
  • 20 dag camembert (1 opakowanie),
  • 6 pomidorków koktajlowych,
  • 10 czarnych oliwek,
  • garść ziaren słonecznika,
  • oliwa,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

 

 

Przygotowanie

  1. Roszponkę wsypać do miseczki.
  2. Ser camembert pokroić w kostkę. Dodać do roszponki.
  3. Pomidorki koktajlowe pokroić w kostkę. Dodać do sałatki.
  4. Oliwki pokroić na połówki. Dodać do miski.
  5. Na suchą rozgrzaną patelnię wysypać słonecznika, tak żeby tworzył jedną warstwę. Smażyć mieszając, aż się zarumieni a potem posypać sałatkę.
  6. Sok z cytryny dokładnie wymieszać z oliwą, doprawić pieprzem i solą.
  7. Wymieszać składniki w misce i polać sosem.

Smacznego:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *