Kurczak pieczony z ajwarem i warzywami

Kurczak pieczony z ajwarem i warzywami to danie smaczne, soczyste i niestandardowe. Polecam, można nawet samemu zrobić ajwar.

Składniki

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka,
  • 2 cebule,
  • 1/2 sporej papryki,
  • 0,5 łyżki słodkiej papryki,
  • szczypta majeranku,
  • 4 łyżki ajwaru,
  • 2 plasterki żółtego sera,
  • 2 łyżki majonezu,
  • olej/oliwa/masło do smażenia i smarowania naczynia żaroodpornego,
  • sól, pieprz.

 

Przygotowanie

  1. Filety z kurczaka oczyścić, lekko rozbić. Posmarować 2 łyżkami ajwaru z obu stron. Odstawić na bok.
  2. Nagrzać piec do temperatury 200 stopni.
  3. Paprykę pokroić w kostkę.
  4. Cebulę pokroić w kostkę.
  5. Na patelnie wlać łyżkę oliwy, następnie smażyć cebulę, szybko dodając paprykę, później 2 łyżki ajwaru, majeranek, pół łyżki słodkiej papryki, sól oraz pieprz do smaku.
  6. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą lub masłem na spodzie, ułożyć mięso, przykryć warzywami z patelni, serem żółtym, posmarować na wierzchu majonezem.
  7. Piec około 25 minut (ja mam piec z termoobiegiem).

Smacznego:)

P.S. 

Na zdjęciu kurczak podany jest z sałatką z rzepy (taka duża rzodkiewka). Rzepę obierasz, trzesz na tarce, solisz, pieprzysz, dolewasz pół jogurtu naturalnego, mieszasz i konsumujesz;)

Według przepisu z bloga passionfruit.blox.pl 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *