Faszerowane ziemniaki na ciepło

Faszerowane ziemniaki na ciepło, to owoc, a w zasadzie warzywo, naszej wakacyjnej wyprawy do Bułgarii. Zamówiliśmy go sobie w aquaparku, gdzie był sprzedawany jako… fast food. 

Także w myśl przysłowia cudze chwalicie, swego nie znacie dzisiaj chwalę cudze;)


Składniki

  • 2 duże ziemniaki,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 plasterki szynki,
  • 10 dag żółtego sera w kostce,
  • 1 pomidor,
  • 1 ogórek zielony,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 jogurt naturalny.

 

Przygotowanie

  1. Ziemniaki wyszorować czystą gąbką do naczyń, zrobić niewielkie wycięcie wzdłuż i włożyć tam masło, solidnie ponakłuwać ziemniaki, owinąć folią aluminiową każdego z osobna i piec przez godzinę w temperaturze 180 (mam piec z termoobiegiem).
  2. Szynkę pokroić w kostkę, ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach, pomidora pokroić w drobną kostkę, pół ogórka pokroić w półplasterki.
  3. Pół ogórka zetrzeć na tarce, czosnek wycisnąć lub drobno pokroić, potem dodać do jogurtu naturalnego, wymieszać. W ten sposób otrzymujemy sos. Ewentualnie doprawić pieprzem.
  4. Po wyjęciu z pieca z ziemniaków wydłubać „miąższ”, chociaż chyba lepiej powiedzieć „środek”. Oczywiście nie cały, bo zostałyby nam same łupinki 🙂 Robimy tyle miejsca, żeby zmieściło się trochę nadzienia.
  5. Posmarować ziemniaki w środku sosem z ogórka, czosnku i jogurtu.
  6. Wsypać do środka szynkę, ogórka, pomidory. Polać resztą sosu. Posypać serem.

Smacznego:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *