Ajwar

Ajwar brzmi jak egzotyczne połączenie Bóg wie czego z czymś tam, ale tak naprawdę to prosty  i smaczny sos z bakłażana i papryki;)

Po co nam ten sos? Można go użyć do zrobienia np. kurczaka z warzywami i ajwarem, lub jako sosu do makaronu.

Składniki

  • 2 małe bakłażany (ok. 0,75 kg),
  • 3 sporej wielkości papryki,
  • 0,5 łyżki słodkiej lub ostrej papryki,
  • 1/3 szklanki oliwy,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 230 stopni.
  2. Bakłażany ponakłuwać widelcem, papryki pokroić na 4 części każdą, oczyścić z gniazd nasiennych, położyć skórką do góry na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, obok położyć bakłażany, włożyć do pieca.
  3. Piec do momentu aż paprykom sczernieje skórka, papryki przełożyć do miseczki, zakryć szczelnie folią przezroczystą, poczekać kilka minut aż zaparuje.
  4. W tym czasie bakłażany pokroić na pół i wydłubać z nich miąższ.
  5. Z papryczek zdjąć skórkę (po leżeniu w misce pod folią powinno pójść łatwo), trochę je pokroić.
  6. Miąższ z bakłażana i papryki zmielić blenderem/maszynką do mięsa, potem wrzucić na patelnię, lekko podgrzać. Dodać 1/3 szklanki oliwy, pół łyżki słodkiej papryki oraz sól i pieprz do smaku. Gotować kilka minut na małym ogniu.

Tak otrzymujemy ajwar.
Smacznego;)

Według przepisu z bloga pieceofcake.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *