Mozzarella w cytrynowych pierścieniach

Mozzarella w cytrynowych pierścieniach z anchois to prosta przystawka na ciepło, ale na pewno pomoże Wam zadać szyku na imprezie;) Warto pamiętać, że anchois, chociaż mają fajną nazwę, to posiadają specyficzny, ostry smak, więc raczej nie przypadną do gustu osobom o delikatnym podniebieniu. Z drugiej strony szkoda przeżyć życie nie spróbowawszy anchois;)

Składniki

  • 2 cytryny,
  • 8 plastrów mozzarelli (1 opakowanie),
  • 4 fileciki anchois.

Przygotowanie

  1. Cytryny przekroić na pół, odciąć „dupki” tak aby uzyskać duże pierścienie. Wygrzebać dokładnie miąższ.
  2. Mozzarellę pokroić w plastry. Włożyć po plasterku na dno pierścieni z cytryny.
  3. Na mozzarellę położyć po fileciku anchois.
  4. Filecika anchois przykryć kolejnym plastrem mozzarelli.
  5. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, piec 10 minut (ja mam piekarnik z termoobiegiem).

Smacznego:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *