Zapiekanki z gruszką i serem pleśniowym

Zapiekanki z gruszką i serem pleśniowym to oryginalny pomysł na smaczną imprezową przekąskę na ciepło. Dobrze pasować będą także jako przystawki.

Składniki

  • 1 bagietka,
  • 1 gruszka,
  • 1 paczka sera z niebieską pleśnią,
  • 10 listków świeżej rukoli,
  • oliwa.

 

Przygotowanie

  1. Bagietkę pokroić najpierw na pół, a potem na mniejsze kawałki (w zależności od tego ile zapiekanek chcesz otrzymać), skropić oliwą.
  2. Gruszkę obrać, wydłubać gniazdo nasienne, pokroić w półplasterki. Położyć na bagietkę.
  3. Ser pleśniowy pokroić w plasterki, położyć na bagietkę.
  4. Bagietki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 5 minut (ja mam piec z termoobiegiem).
  5. Przed podaniem posypać listkami rukoli.

Smacznego:)

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *