Tosty pomidorowo-jajeczne

Robiąc tosty pomidorowo-jajeczne nie mogłem oprzeć się wrażeniu, że to trochę zawracanie gitary, żeby robić tosty z jajecznicą, ale gdy ich spróbowałem od razu zmieniłem zdanie:)

Składniki

  • 10 kromek chleba tostowego,
  • 2 pomidory,
  • masło,
  • 2 jajka,
  • 25 ml mleka,
  • 1 duża cebula,
  • 2 grube plastry szynki (ok 50g),
  • 50g sera żółtego,
  • kilka listków bazylii,
  • szczypta gałki muszkatałowej,
  • szczypta ziół prowansalskich,
  • olej.

 

Przygotowanie

  1. Szynkę i cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na patelni (z dodatkiem oleju).
  2. Jajko wbić do miseczki, dodać mleko, rozdrobnione listki bazylii, gałkę muszkatałową oraz zioła prowansalskie. Dokładnie roztrzepać. Wlać na patelnię z szynką i cebulą, podsmażać do ścięcia masy jajecznej.
  3. Chleb tostowy posmarować masłem.
  4. Pomidory pokroić i położyć na chleb.
  5. Na pomidory położyć masę jajeczną.
  6. Zetrzeć ser żółty i posypać nim masę jajeczną.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 6 minut (ja mam piec z termoobiegiem).

Smacznego:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *