Tajemnicza sałatka warstwowa bez mięsa

Jak się pewnie domyślacie po adresie bloga nie jestem fanem bezmięsnych sałatek, ale pomyślałem, że spróbuję i nie zawiodłem się. Tajemnicza sałatka warstwowa bez mięsa nazwę wzięła od nieco tajemniczego jeśli chodzi o rodzaj i ilość składników przepisu, którym się inspirowałem. Ponieważ nie ma w niej mięsa pewnie wzbudzi zachwyt na damskich imprezach i jęk zawodu na męskich;)

Składniki

  • 3 jajka,
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • 150 g sera żółtego,
  • ketchup,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 1 pęczek rzodkiewek,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 5 łyżek majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie

  1. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek i posiekać dość drobno. Wsypać do salaterki, posolić i popieprzyć według uznania.
  2. Majonez wymieszać z musztardą w osobnej misce, posmarować połową wierzch jajek.
  3. Groszek odsączyć, wysypać na majonez.
  4. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wysypać na groszek.
  5. Ser żółty polać ketchup (nie tworzyć szczelnej warstwy, wylać dwa-trzy kółka),
  6. Kukurydzę odsączyć, wysypać na ketchup.
  7. Posmarować drugą połową majonezu z musztardą.
  8. Rzodkiewki umyć, obciąć ogonki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać majonez.
  9. Szczypiorek umyć, posiekać, posypać rzodkiewki.

Smacznego:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *