Sałatka warstwowa z tuńczykiem, jajkami i żółtym serem

Sałatka warstwowa z tuńczykiem, jajkami i żółtym serem wymaga trochę zachodu (na szczęście nie tyle co sałatka morderca). Ja walczyłem z nią około godziny, ale efekt był wart tego poświęcenia. Ze względu na czas przygotowania nada się przede wszystkim na zaplanowane imprezy. Składa się z popularnych składników a więc powinna wszystkim smakować, a forma podania wszystkim podobać:)

Składniki

  • 4 jajka,
  • 150 g żółtego sera,
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (najlepiej rozdrobnionego),
  • 1 cebula,
  • 4 łyżki majonezu,
  • szczypiorek.

Przygotowanie

  1. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek, oddzielić żółtka od białek.
  2. Żółtka posiekać (można je pokroić nożem, zetrzeć na tarce lub rozdrobnić rozdrabniaczem – ja wybrałem ostatnią opcję).
  3. Białka posiekać (j.w.).
  4. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  5. Szczypiorek posiekać.
  6. Tuńczyka odsączyć.
  7. Cebulę posiekać.
  8. Układać warstwami:
    a) 1/2 białek
    b) 1/2 sera żółtego
    c) 1/2 tuńczyka
    d) 2 łyżki majonezu
    e) 1/2 cebuli
  9. Powtórzyć warstwy.
  10. Posypać żółtkami.
  11. Posypać szczypiorkiem.

Smacznego:)

 Przepis zaczerpnięty z bloga Skarbiec Kulinarny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *