Sałatka warstwowa meksykański król imprezy

Sałatka warstwowa meksykański król imprezy będzie zdecydowanie przebojem sezonu imprezowego. Jest widowiskowa, a przy tym bardzo pożywna. Można ją podawać na ciepło, w tortilli.

Składniki

  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • 2 średniej wielkości czerwone cebule,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • pół główki sałaty,
  • 3 średniej wielkości pomidory,
  • 0,5 kg pieczarek,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 0,5 l jogurtu naturalnego,
  • 6 łyżek majonezu,
  • 200 g sera żółtego,
  • paczka chipsów tortilla,
  • pieprz, sól.

 

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać i drobno posiekać.
  2. Mięso usmażyć, w połowie dodając cebulkę i koncentrat pomidorowy, wystudzić.
  3. Pieczarki umyć, obrać, pokroić w plasterki, usmażyć.
  4. Sałatę umyć, wysuszyć, porwać na drobne kawałki, wrzucić na dno dużej, najlepiej przezroczystej miski.
  5. Pomidory umyć, pokroić w kostkę i położyć na sałatę.
  6. Na pomidory położyć ostudzone mięso mielone.
  7. Na mięso położyć pieczarki.
  8. Kukurydzę odsączyć i położyć na pieczarki.
  9. Fasolę odsączyć i położyć na kukurydzę.
  10. Jogurt wymieszać z majonezem, posolić i popieprzyć do smaku, polać nim sałatkę.
  11. Ser zetrzeć na tarce i posypać nim sałatkę.
  12. Chipsy pokruszyć i posypać nimi sałatkę.

Smacznego:)

Przepis pochodzi z bloga domowe-gotowanie.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>