Sałatka wiosenna z tuńczykiem i rzodkiewką

W dniu gdy robiłem sałatkę wiosenną z tuńczykiem i rzodkiewką (pod koniec marca) padał wprawdzie śnieg, ale nie ma co się zrażać;) Sałata wiosenna z tuńczykiem i rzodkiewką nadaje się świetnie do obiadu. Jest na tyle pożywna, że spokojnie może zastąpić u boku mięska tradycyjny”zapychacz” czyli kartofle, ryż czy kluski.

Składniki

  • 1/2 główki sałaty,
  • 2 jajka,
  • 20 czarnych oliwek,
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 1 pęczek rzodkiewek,
  • 1/2 długiego ogórka zielonego,
  • 1 sos sałatkowy włoski,
  • oliwa.

Przygotowanie

  1. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek, pokroić w kostkę.
  2. Sałatę umyć, wysuszyć, porwać na drobne kawałki.
  3. Oliwki pokroić w plasterki.
  4. Tuńczyka odsączyć i rozdrobnić.
  5. Rzodkiewki oddzielić od zieleniny, umyć, pokroić w plasterki odrzucając końcówki.
  6. Ogórka umyć, obrać, pokroić w kostkę.
  7. Sos sałatkowy przygotować według przepisu na opakowaniu (pewnie będzie potrzebna oliwa).

Smacznego;)

P.S.

Nie wiem czy wiecie, ale sałatka ta mogłaby być elementem jednej z najzdrowszych diet, diety dash. Chcesz wiedzieć o co chodzi? Zajrzyj tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *