Rosół japoński

Rosół japoński to bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu alternatywa dla tradycyjnego rosołu. Dla tych, co tak jak ja, nie lubią nudy i powtarzalności na stole:)

Składniki

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka,
  • 2 kostki bulionowe,
  • 15 dag pieczarek,
  • 1 cytryna,
  • 50 g makaronu,
  • 2 łyżeczki sosu sojowego.

Przygotowanie

  1. Umyj, obierz i pokrój w kostkę pieczarki.
  2. Umyj, oczyść i pokrój w kostkę kurczaka i wrzuć go do garnka.
  3. Wstaw wodę na makaron i gotuj go zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  4. Zagotuj w czajniku 3,5 szklanki wody, przelej ją do garnka z kurczakiem, dodaj 2 kostki rosołowe i gotuj według opisu na opakowaniu kostek rosołowych.
  5. Dodaj pieczarki i gotuj kolejne 3 minuty.
  6. Dodaj ugotowany i odcedzony makaron oraz 2 łyżki sosu sojowego.
  7. Zetrzyj skórkę z umytej cytryny i posyp nią zupę już na talerzach.

Smacznego:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *