Śledź na groszku, jajkach i szczypiorku (śledź po królewsku)

Śledź na groszku, jajkach i szczypiorku to ładnie prezentująca się przekąska. Zaletą śledzia na groszku, jajkach szczypiorku jest to, że miłośnicy ryby mogą zjeść go z cebulką, a ci, którzy potrzebują złagodzić jego smak mogą zaczerpnąć z podkładu z groszku i szczypiorku.

Składniki (porcja dla 4 osób)

  • 2 filety śledziowe w oleju (w paczce są najczęściej 3)
  • 0,5 puszki groszku
  • 2 jajka
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 szczypiorek
  • 1 cebula

Przygotowanie

  1. Śledzia opłukać i pokroić na drobne kawałki.
  2. Jajka ugotować na twardo, pokroić drobno i wsypać do miseczki.
  3. Do miseczki dołożyć odsączony groszek, drobno pokrojony szczypiorek i majonez. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz.
  4. Na groszek z jajkiem i szczypiorkiem kłaść śledzia.
  5. Posypać krojoną cebulką.

Smacznego:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *