Polędwica wieprzowa z pieczarkami

Polędwica wieprzowa z pieczarkami, zawinięta w tortillę z rukolą i serem żółtym to bardzo dobre danie na rozruszanie imprezy. Polędwicę wieprzową z pieczarkami śmiało możecie podawać gdy zapraszacie gości, bo trudno coś w niej zepsuć.  Nie można tylko spalić mięsa ani pieczarek z cebulą na patelni. Nie ma się co martwić gdy znajdowały się na patelni za krótko – mięso i tak wędruje do pieca, a pieczarki z cebulą duszą się w garnku.

Składniki

  • 1 porcja polędwicy wieprzowej dla 2 osób (o taką poproś w sklepie;) )
  • 0,5 kg pieczarek (najlepiej dużych, łatwiej się obiera)
  • 1 duża cebula
  • 1 opakowanie rucoli
  • tortille

Przygotowanie

  1. Pokroić pieczarki w plasterki, cebulę w półplasterki, mięso w krótkie paski.
  2. Na patelni (na oleju) podsmażyć polędwicę.
  3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
  4. Do naczynia żaroodpornego wlać olej i rozprowadzić po dnie. Wrzucić do naczynia żaroodpornego podsmażoną polędwicę i wstawić do pieca na 30 min.
  5. Pieczarki podsmażyć z cebulą, potem dusić pod przykryciem na małym ogniu aż do wyjęcia mięsa z piekarnika.
  6. Garnek z pieczarkami zdjąć z ognia, dodać mięso, wymieszać, poczekać aż wystygnie.
  7. Na tortille położyć rukolę i ser żółty. Na to położyć mięso z pieczarkami, zawinąć.
  8. Na imprezie podgrzewać w mikrofalówce.
Wariant obiadowy: Potrawę można spożywać też tradycyjnie, z ziemniakami, zamiast zawijać w tortille (jak na zdjęciu).

Smacznego:)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *