Makaron ze szpinakiem i mięsem mielonym

Makaron ze szpinakiem i mięsem mielonym jest świetnym kompromisem pomiędzy miłośnikami szpinaku i mięsa. Danie ma też ciekawy, zielony kolor. Makaron ze szpinakiem i mięsem mielonym można modyfikować. Warto rozważyć usunięcie ogórka konserwowego, dodanie sera pleśniowego, (w punkcie 7) dolanie 400g śmietany wymieszanej z przyprawami – wtedy potrawa miałaby bardziej płynną konsystencję. 

Składniki

  • 1 paczka mrożonego szpinaku
  • 20 dag makaronu
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 2 parówki
  • 1 średnia cebula
  • 2 średnie ogórki konserwowe
  • 20 dag sera żółtego

 

Przygotowanie

 

  1. Cebulę, parówki i ogórka pokrój w drobną kostkę
  2. Ser zetrzyj na tarce
  3. Szpinak przelej wrzątkiem i odcedź (albo wcześniej go rozmroź)
  4. Ugotuj makaron al dente
  5. Mięso mielone podsmaż razem z cebulą i parówkami
  6. Dodaj do mięsa na patelni makaron i szpinak
  7. Dopraw oregano i słodką papryką
  8. Dokładnie wymieszaj zawartość patelni
  9. Po wyłożeniu na talerze posyp żółtym serem
  10. (Jeśli chcesz żeby ser się rozpuścił, talerze wkładaj do mikrofalówki przed podaniem)

 

Smacznego;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *