Jajka pieczone w szynce

Jajka pieczone w szynce to potrawa, która na pewno zrobi wrażenie na Twoich gościach. Jest szybka w przygotowaniu i łatwa w serwowaniu, do tego wygląda efektownie. Jajka pieczone w szynce świetnie nadają się na przystawkę przed głównym daniem lub na początek imprezy.

 

Składniki (porcja dla 4 osób)

  • 4 jajka
  • 6 dużych plasterków szynki (2 w zapasie;) )
  • forma do mufinek lub foremki do babeczek
  • folia aluminiowa
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie (30 minut)

  1. Rozgrzej piec do temperatury 190 stopni (korzystam z pieca z termoobiegiem, środkowa półka).
  2. Podczas rozgrzewania pieca włóż do formy do mufinek plasterki szynki.
  3. W „foremki” utworzone z szynki wbij po jednym jajku i przykryj folią aluminiową.
  4. Piecz 20-25 minut.
  5. Wyłóż na talerze, posolić i popieprzyć. Można podawać z majonezem i szczypiorkiem.

Smacznego;)

Przepis pochodzi z bloga Najsmaczniejsze.pl. Dzięki!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>