Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami to ładnie prezentująca się i smaczna przystawka. Podczas imprezy mogą spokojnie czekać na talerzu na rosnące grono amatorów;) 

Składniki (porcja dla 6 osób)

  • 6 jajek
  • 4 duże pieczarki (duże łatwiej się obiera)
  • 1,5 łyżeczki musztardy
  • 4 łyżeczki majonezu
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz

 Opcjonalnie:

  • 2 ząbki czosnku
  • papryka marynowana (1 kawałek papryki)

Przygotowanie (45 minut)

  1. Jajka włożyć do garnka, zalać zimną wodą, wstawić na palnik i od zagotowania wody gotować 10 minut.
  2. W drugim garnuszku pieczarki zalać gotującą wodą (z czajnika) i gotować 10 minut.
  3. Podczas gotowania jaj i pieczarek pokroić drobno szczypiorek, obrać i wycisnąć czosnek oraz paprykę pokroić w drobniutkie kawałki.
  4. Po gotowaniu pieczarki i jajka wystudzić. Pieczarki pokroić w drobną kostkę.
  5. Jajka obrać ze skorupek, podzielić na połówki, żółtka przełożyć do osobnej miseczki.
  6. Do miseczki dołożyć 4 łyżeczki śmietany, 1,5 łyżeczki musztardy, wrzucić czosnek, szczypiorek i pieczarki i dokładnie wymieszać. Posolić i popieprzyć.
  7. Włożyć masę na jajka. Przybrać pokrojoną papryczką.
Jeśli zostanie Wam trochę farszu polecam posmarować nim kanapkę z masłem:)

 Smacznego:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *