Gyros z kurczaka w ciepłych bułeczkach

Gyros w ciepłych bułeczkach to świetne danie na imprezę, nie tylko męską. Jest bardzo proste w przygotowaniu, dość wygodne w jedzeniu i pożywne, bo z mięskiem:) Danie prezentuję w najprostszej formie. Można je wzbogacić poprzez dodanie do mięsa cebulki, pieczarek, czosnku… Można też podawać je z pierzynką z prostej sałatki np. z ogórka kiszonego, cebulki i majonezu.

Składniki (porcja dla 4 osób)

  • 4 bułki kajzerki,
  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 1 przyprawa do gyrosa,
  • 4 plasterki sera (opcjonalnie – na zdjęciu ich nie ma).

Sos

  • 3 łyżeczki majonezu,
  • 3 łyżeczki ketchupu (może być pikantny),
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki.

Przygotowanie (40 minut)

  1. Kurczaka umyj, wykrój nieładne fragmenty, pokrój na drobne kawałki, obtocz w 2/3 przyprawy do gyrosa.
  2. Mięso usmaż na patelni (ja smażę na dwóch łyżkach oleju), potem patelnię zdejmij z palnika.
  3. Zacznij rozgrzewać piekarnik (do 200 stopni).
  4. Z bułek skrój górny kawałek i wydłub palcami biały środek, tak żeby zostały miseczki.
  5. W miseczce zrób sos: wymieszaj trzy łyżeczki majonezu z trzema łyżeczkami ketchupu i jedną płaską łyżeczką słodkiej papryki.
  6. Sosem wysmaruj wnętrze bułek, potem umieść w nich usmażonego kurczaka. Możesz przykryć bułkę plasterkiem sera (ja tak zrobiłem).
  7. Włóż bułeczki do rozgrzanego pieca i piecz 10 minut (ja piekłem na środkowej półce, w temperaturze 200 stopni w piekarniku z termoobiegiem).

Smacznego;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *