Gulasz z kurczaka z pieczarkami

Gulasz z kurczakiem i pieczarkami podajemy na imprezie w tortilli, lub w wariancie obiadowym z ryżem. 

W potrawie najsilniejszy smak ma ogórek kiszony, także lepiej wziąć mniejsze ogórki, żeby nie zdominowały reszty składników. Jeśli nie lubisz ogórka, możesz go zastąpić papryką.

Składniki (4 porcje)

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 0,5 kg pieczarek (najlepiej dużych, szybciej się obiera)
  • 2 małe cebule
  • 2 średnie ogórki kiszone (te, które widać na zdjęciu są za duże!)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 sos pieczarkowy
  • przyprawa do kurczaka
  • tortille

Przygotowanie

  1. Pieczarki umyć, pozbawić trzonków, obrać. Pokroić w plasterki. Ogórka pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć.
  2. Kurczaka umyć, pokroić na małe kawałki, obtoczyć w przyprawie do kurczaka.
  3. Na patelni (na oleju) smażymy cebulę i pieczarki. Przekładamy do garnka.
  4. Na patelni (na oleju) smażymy mięso. Przekładamy do garnka z cebulą i pieczarkami.
  5. Do garnka z cebulą, pieczarkami i mięsem dokładamy kukurydzę i ogórka.
  6. Przygotowujemy sos pieczarkowy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie dolewamy go do garnka z cebulą, pieczarkami, mięsem, kukurydzą i ogórkiem i dusimy przez 10 minut.
  7. Całość studzimy, następnie kładziemy na tortille i zawijamy.
  8. Na imprezie podgrzewamy tortille w mikrofalówce.

Smacznego:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *